
Clarifying Standards Applicability to   

Organ Procurement Organizations 

 Organ procurement organizations (OPOs) play a critical role 

in health care. The nation’s 58 OPOs identify potential organ 

donors, coordinate the donation process, and are responsible 

for all organ recovery from deceased donors for 

transplantation. All OPOs are certified as meeting the 

Conditions for Coverage (CfCs) for OPOs,* and the Centers 

for Medicare & Medicaid Services (CMS) designates one 

OPO per service area (which may include selected counties 

or entire states).   

The Joint Commission, which requires hospitals to have a 

written agreement with an OPO as part of its Transplant 

Safety (TS) Standard TS.01.01.01 (“The hospital, with the 

medical staff’s participation, develops and implements 

written policies and procedures for donating and procuring 

organs and tissues”), has received inquiries from hospitals 

about the applicability of certain other standards to OPOs. 

Standard LD.04.03.09 

One such standard is Leadership (LD) Standard LD.04.03.09 

(“Care, treatment, and services provided through contractual 

agreement are provided safely and effectively”). Several 

hospitals have asked whether the services provided by OPOs 

are considered contracted services. Although hospitals and 

OPOs depend on one another to achieve the mutual goals of 

organ donation, recovery, and transplantation, their 

relationship is quite different from the traditional agreement 

between hospitals and contractors. The following unique 

organizational attributes distinguish OPOs from providers of 

contracted services: 

Federally Designated Entity. One way OPOs differ 

from contractors is that they coordinate organ donation as 

federally designated entities and not on behalf of the 

hospital—that is, they are not paid by hospitals for their 

services. Instead, OPOs are required to meet performance-

related standards in order to be reimbursed by CMS for the 

cost of their services. 

HIPAA Exemption. In addition, OPOs are not considered 

business associates or vendors of the hospital as defined by 

the Health Insurance Portability and Accountability Act 

(HIPAA). HIPAA exemption 45 CFR 164.512(h) allows 

covered entities (hospitals) to use or disclose protected health 

information to OPOs without written patient consent or  

authorization for the purpose of facilitating organ, eye, or  

tissue donation and transplantation. 

Indirect Care. Finally, although OPOs evaluate potential 

organ donors, notify the family of potential donors about the 

option to donate, and provide bereavement support for donor 

families, they do not provide direct care to living patients.  

As stated in the Introduction to Standard LD.04.03.09, “This 

standard does not apply to contracted services that are not 

directly related to patient care.” Because the only contractual 

agreements subject to the requirements in LD.04.03.09 are for 

the provision of services provided to the hospital’s patients, 

the requirements for contracted services in Standard 

LD.04.03.09 do not apply to OPOs. 

Although hospitals and OPOs depend 

on one another to achieve the mutual 

goals of organ donation, recovery, and 

transplantation, their relationship is 

quite different from the traditional 

agreement between hospitals and 

contractors. 

Human Resources (HR) Standards 

Hospitals have also asked whether The Joint Commission HR 

standards apply to OPOs. Because the HR standards—like 

LD.04.03.09—focus on personnel providing patient care on 

behalf of the hospital, those requirements also are not 

applicable to OPOs.† 

While the HR standards do not apply to OPOs, there are 

a number of federal regulations that address OPO staff 

qualifications and training. The CfCs require OPOs to ensure 

that all individuals who provide or supervise services are 

qualified to do so; therefore, OPOs maintain records for 

physicians and other practitioners who routinely recover 

organs to ensure that those individuals are qualified and 

trained.‡ Further, the Interpretive Guidelines for the CMS 

Hospital Condition of Participation regarding organ, tissue, 

and eye procurement state that hospitals are “not required to 

perform credentialing review for, or grant privileges to, 

members of organ recovery teams as long as the OPO sends 

only ‘qualified, trained individuals’ to perform organ 

recovery.”§ 

Though some hospitals choose to include personnel 

requirements in their hospital-OPO agreement, requirements 

specific to the HR and contracted services standards are 

unnecessary as those standards do not apply to OPOs. 

Hospitals are encouraged to incorporate flexibility in their 

expectations for OPOs as these organizations are already 

subject to considerable oversight from CMS and other 

entities. 

 

. * See 42 CFR 486, Subpart G, for more information. 



Questions about this topic may be directed to the Standards 

Interpretation Group through its online question form at 

http://www.jointcommission.org/Standards/OnlineQues 

tionFormP 

† 

See Joint Commission Standards FAQ “Human Resources Standards  

‡ Applicability to Contracted and Volunteer Personnel” at http://www 

.jointcommission.org/standards_information/jcfaqdetails.aspx?Standar 

dsFAQId=344&StandardsFAQChapterId=66.  
§ See 42 CFR 486.326 for more information.  
** See A-0371 CMS Interpretive Guidelines for 42 CFR 482.45 for more 

information. 
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